Història i orígens de la Societat Coral “La Unió”
Ramon Sala Massaguer fou durant un temps l’ànima i vida de la Societat “L’Iris” que entra a formar part de la Federació de Cors de Clavé (1857). El primer mestre del S.U.R.O. i més tard de “L’Iris” fou en Josep Samanaré Lloberas, natural de Terrassa i veí de Cornellà en aquella època.
Paral·lelament en aquells anys a Barcelona, el Mestre Josep Anselm Clavé havia organitzat una agrupació Coral anomenada “L’Aurora” (1845) que transforma amb el nom de “Fraternitat” (1850) i més tard amb el nom de “Euterpe” (1857) que seria la precursora de les “Societats Euterpenses” que naixerien després arreu del país, com també de l’actual Federació de Cors de Clavé.
En el transcurs dels anys, la vitalitat de L’Iris anava minvant i el desànim feia bretxa en els seus components. Fou aleshores quan un cornellanenc, en Jaume Casas Pallarol, nascut a Cornellà el dia 28 d’abril de 1853, asumí la difícil tasca de reorganitzar la Massa Coral i aconseguir que tornés a cantar.
En Jaume Casas Pallerol va saber inculcar de nou l’esperit artístic del nostre poble i sota el lema de “Progrés, Virtut i Amor” nasqué “El Porvenir”. Substituït el nom de “L’Iris” per de “El Porvenir”, la Societat entrà a formar part de l’Euterpe de Clavé a l’any 1878. Fou director del Cor de “El Porvenir” D. Diego Vila i Priu, conegut també per “el Moreno”.
1890 – El Porvenir
La Violeta
Es fusionen les dues Societats “El Porvenir” i “La Violeta”, s’uneixen els dos patrimonis i es constitueix la nova Societat amb el nom de Societat Coral “La Unió” nom que simbolitza aquell acte tan important i transcendental per Cornellà.
Grupo coral de La Societat Coral “La Unió”
Per la Festa Major de l’any 1920, concretament el dia 6 de juny es celebrà a l’envelat una festa de la Massa Coral en un acte d’homenatge als seus veterans coristes. Presidí l’acte el Sr. Vicenç Llivina i Fernández, Alcalde de Cornellà en aquella època.
Envelat de Festa Major
Passen els anys i després de superar els obstacles ocasionats pels avatars de la guerra civil i la postguerra arribem a l’any 1950 en què uns homes amants del Cant Coral i fidels a l’obra Claveriana treballen incansablement perquè la Societat torni a ser el que era abans.
Caramelles Societat Coral “La Unió”
Estendard símbol de la Societat l’any 1951
L’any 1954, la Junta Directiva de la Societat, sota la presidència del Sr. Sebastià Raventós, organitza una festa Coral per celebrar el 1r. Centenari de la fundació de la primera agrupació Coral anomenada S.U.R.O. capdavantera i precursora de “L’Iris”, de “El Porvenir” i que després de fusionar-se amb “La Violeta” és continuadora l’actual Societat Coral “La Unió”. Era el dia 13 de juny, festivitat de Sant Antoni, essent la principal protagonista la Massa Coral de la nostra Entitat. Hi participaren també quasi totes les Societats Corals de Catalunya amb els seus Estendards. Finalitzat l’acte, el nostre President en Sebastià Raventós, pronuncià unes emotives paraules d’agraïment a tots els presents i al Sr. Josep Capdevila, President de la Federació de Cors de Clavé.
1987 – Estendard nou any
L’acte se celebrà a l’envelat de la Societat, en el terreny de la Sra. Vda. Vallhonrat (sota els Eucaliptus). Cada una de les Corals obtingueren molts aplaudiments a l’acaball llurs interpretacions. S’imposà una Medalla commemorativa de la Diada a tots els Estendards i també a tots els Coristes amb 70 anys complerts com a Homenatge. Un acte molt emotiu.
Una altra festa Claveriana se celebrà el 21 de maig de 1967 amb motiu de la inauguració del nou Pavelló metàl·lic enclavat al terreny de la nostra propietat i considerat com el nostre estatge Social des d’aquell moment. Actuà admirablement la nostra Massa Coral i a continuació la Coral “La Maquinista” que interpretar una selecció del seu repertori. Totes dues Corals foren molt elogiades pel públic assistent.
Tot seguit, en el Monument de J.A. Clavé, l’ofrena d’una Corona i s’interpreta LES FLORS DE MAIG. Després una cercavila amb globus i caramels per la mainada.
Seguidament en el nostre local Social, s’ofereix als assistents un concert individual i de conjunt. S’imposa als Estendards. Medalles commemoratives de la Diada i se serveix un vermut de germanor a les Corals assistents. Aquesta festa se celebrà el diumenge, dia 1 de juliol de 1979.
Amb el pas dels anys la Societat Coral “La Unió” per problemes adversos a l’Entitat es va anant dissolvent lentament el Cor, passant a ser l’única activitat les sessions de ball.
A partir de l’any 1981 hi va haver una entrada de sang nova a la Junta i sota la direcció dels últims presidents es van potenciar de nou les activitats culturals i recreatives, tornant-se a crear des de l’any 1983 el Cor, arrancant de l’única activitat que aquells moments tenia vida, que era la Tuna Fénix de la Societat Coral La Unió.
Seguidament, es va formar la Secció Ciclista, l’equip de Futbol, Futbol Sala i en 1987 la Secció Musical i un grup de Twirling.
Als finals del 80 i principi dels 90 es van desenvolupar diferents actes culturals i multitudinaris de cara a la nostra ciutat, com els Certàmens de Tunes, Festes de carnaval infantils, gimcanes ciclistes, trobada de Corals, etc.
El 25 d’octubre de 1987 es va fer la Estrena del nou Estendard de la societat. Al 1992 es va vendre el local propietat de la societat i es va començar la construcció d’un nou local al carrer Alps. La última festa de cap d’any, celebrada al nostre local del carrer Murillo, va estar amenitzada per la nostra orquestra de ball BAHIA – UNIÓ.
L’activitat de la societat va quedar molt reduïda, només aquestes dues seccions funcionaven, i cadascuna una mica per separat. Els problemes del local no es solucionaven. Mai s’acabaven les obres, fins que fa molt poc temps, i amb la impossibilitat d’acabar l’obra, l’Ajuntament ens va cedir una masia a Cornellà, on, quan estigués rehabilitada, podríem retornar a fer totes les activitats que fèiem abans. I el que és millor, vam tenir un local al carrer Miquel de Roncalí núm. 57.